Gå direkt till innehåll
Boten levererar. Parkeringsböter till ett värde av en halv miljon kronor återbetalda.

Pressmeddelande -

Boten levererar. Parkeringsböter till ett värde av en halv miljon kronor återbetalda.

Närmare 3000 privatpersoner har fått hjälp att överklaga parkeringsböter genom avtal24s tjänst botboten. En fjärdedel av alla böter visade sig vara felaktiga.

Botboten är en juristrobot som hjälper privatpersoner att överklaga parkeringsböter.

– Vi vill skapa en rörelse som kommer åt den här problematiken och gör systemet mer rättssäkert för individer, säger Magnus Stein, grundare och vd på Avtal24.

Han behövde bara gå till sig själv för att se behovet.

– Sist jag fick en parkeringsbot fattade jag inte varför, för jag hade varit noggrann när jag parkerade. Nästan alla har en liknande erfarenhet och nästan alla betalar när kravet kommer, eftersom man inte vet hur man ska överklaga och inte har tid att engagera sig i det.

Men sedan förra året då botboten lanserades tar ett överklagande mindre än fem minuter och det är gratis. I genomsnitt ligger en parkeringsbot på cirka 800 kronor. Närmare 3000 användare har använt tjänsten varav en fjärdedel har fått pengarna tillbaka. Antalet användare ökar stadigt och avtal24 har i skrivande stund bidragit till att över en halv miljon kronor betalats tillbaka från parkeringsföretag till privatpersoner. Magnus Stein är entusiastisk över resultatet:

– Vi blev förvånade och samtidigt inte, mot bakgrund av de skriverier som varit i medierna.

Flertalet granskningar har uppmärksammat vad som tycks vara ett systemfel, allt från att många p-böter är felaktig och svåra att överklaga till att parkeringsvakter uppmanas att driva in mer.

– Vi vill demokratisera juridiken genom att sänka trösklarna till juridisk rådgivning och sprida kunskapen om juridiska tjänster som kan underlätta människors liv. Vi såg att parkeringsböter var ett område där vi skulle kunna göra nytta, säger Magnus Stein.

Botboten utvecklades vid sidan av den ordinarie verksamheten av företagets utvecklare. Den var varken särskilt komplex eller dyr att ta fram men det krävdes kontakt med samtliga parkeringsbolag i Sverige.

– Det var nog lite jobbigt för branschen. Vi ställde krav på att få skicka in våra överklaganden via e-post, fastän de hävdar att det ska göras skriftligt, brevledes, och det gnälldes från vissa håll.

Användarna av tjänsten har varit desto nöjdare. Många har hört av sig till Avtal24 för att tacka.

– Vårt syfte med det här är att få slut på felaktiga böter. Vi vill tillgängliggöra juridiken för människor och bidra till ett bättre samhälle.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Lexly (tidigare avtal24) grundades 2004 och är Nordens ledande aktör inom digital juridik. Med visionen att göra juridiken tillgänglig för alla skapade Lexly, som första bolag i Europa, en skalbar plattform för juridiska tjänster.

Presskontakt

Magnus Stein

Magnus Stein

Presskontakt CEO

Relaterade nyheter

Law made easy

Lexly grundades 2004 och är Nordens ledande aktör inom digital juridik. Med visionen att göra juridiken tillgänglig för alla skapade Lexly, som första bolag i Europa, en skalbar plattform för juridiska tjänster.

Lexly samarbetar med och integrerar sina tjänster hos banker, försäkringsbolag och revisionsbyråer. Med huvudkontor i Stockholm finns Lexly även i Helsingfors, Finland och São Paulo, Brasilien.